Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Osama Bin Laden is dood

Osama Bin Laden is zondagnacht gedood door de Amerikanen. Dat gebeurde zowat 100 km ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het is feest in Amerika.

Osama Bin Laden is de man achter de aanslagen op de Twin Towers, zowat 10 jaar geleden.

President Obama kondigde de dood van Osama Bin Laden maandagochtend om 5.30u (Belgische tijd) officieel aan op de Amerikaanse tv.
Bijna tien jaar na de aanslagen van 11 september zijn Amerikaanse troepen erin geslaagd Osama bin Laden te doden. De zoektocht naar de leider van Al Qaeda was prioriteit nummer 1 voor de Amerikaanse president Obama. Bijna een jaar geleden kwamen inlichtingsdiensten hem op het spoor. De missie om hem te vatten werd uitgevoerd door Amerikaanse troepen, gesteund door het Pakistaanse leger.

Augustus 2010: Osama Bin Laden wordt gelokaliseerd in een residentie in de buurt van Islamabad, in Pakistan.

Vrijdag 29 april: De Amerikaanse president Barack Obama geeft zijn toestemming voor een aanval.

Alleen een klein team binnen de Amerikaanse regering is op de hoogte van de aanvalsplannen. Omwille van veiligheidsredenen worden geen andere landen ingelicht.

Zondagochtend 1 mei: Kort na middernacht plaatselijke tijd vertrekken vier Amerikaanse helikopters vanop een luchtmachtbasis in het noorden van Pakistan. Ze zetten koers naar de stad Abbadabad, zo'n 100 kilometer ten noorden van Islamabad.

Bin Laden houdt zich schuil in een huis dat als een bunker lijkt gebouwd, met hoge dikke muren en twee veiligheidshekken rond het terrein.

Een van de helikopters crasht tijdens de landing, volgens het Amerikaanse leger door technische problemen. Er vallen geen slachtoffers, omwille van veiligheidsredenen wordt de helikopter vernietigd.

Op de grond komt het tot een vuurgevecht, daarbij krijgt Osama Bin Laden een kogel in het hoofd. Ook een zoon van Bin Laden en drie lijfwachten kwamen om het leven. Aan Amerikaanse kant zouden geen slachtoffers gevallen zijn.

In het huis worden drie echtgenotes, zes andere zonen en vier nauwe medewerkers opgepakt. Het lichaam van Bin Laden nemen de Amerikaanse troepen in beslag.

De operatie zou vier uur geduurd hebben.

Zondagnacht  1 mei: President Obama geeft onverwacht een persconferentie en kondigt de dood aan van Osama bin Laden aan.

(cnn/ap/belga)

Deel dit artikel